Fogkőeltávolítás

A fogkő az íny felett és íny alatt egyaránt előforduló elmeszesedett dentális plakk, mely a természetes fogakon, fogpótlásokon is előfordulhat. Ha a fogkő nem kerül eltávolításra, ínygyulladáshoz, fogszuvasodáshoz, a fogak mobilitásához, a fogak elvesztéséhez vezethet. Megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogászati ellenőrzés illetve rendszeres fogkőeltávolítás kezelés által, a fogkő által okozott fogászati problémák kiküszöbölhetőek.

A dentális plakknak döntő szerepe van a fogászatban két legnagyobb morbiditással rendelkező betegség kialakulásában. A fogszuvasodást a plakkban található savképző baktériumok okozzák, azáltal, hogy bizonyos szénhidrátokat lebontanak és melléktermékként savat képeznek, mely károsítja az alacsony pH-ra érzékeny fogfelszínt demineralizáció által. Az ínygyulladás kiváltásához szintén szűkségesek a plakkban található baktériumok.

Továbbá, ha a szervezet védekezőképessége csökken vagy a plakkban bizonyos baktériumok szaporodnak el, a gyulladás súlyosabb lesz és a mélybe terjed, destruktiv fogágybetegséget váltva ki.

Főleg olyan helyeken alakul ki plakk, melyek nem öntisztulóak (gödröcskék, barázdák) vagy a mesterséges tisztítás számára nehezen hozzáféhetőek. A fogak letisztítása után legelőször a kis– és nagyőrlők közti felszínein jelenik meg a plakk, majd ezt követik a frontfogak köuti felszínei és az őrlők pofa felé irányuló felszínei. Legutoljára a szájüreg felé irányuló felszíneken alakul ki. Mesterséges felszíneken, mint az implantátumok és protézisek, melyek szintén nem öntisztulóak ugyancsak kialakulhat a dentális plakk.

A fogorvosok és dentálhigiénikusok különböző festékeket tartalmazó anyagokat használnak a plakk láthatóvá tételére. Így jobban láthatóak azok a részek, melyek tisztítása nem elégséges és a fogmosási technikát ennek megfelelően lehet javítani.

Mint a fogszuvasodás és a fogágybetegségek elsődleges tényezője, a dentális plakk eltávolítása is kulcsfontosságú feladat. A dentális plakk nagyon szorosan tapad a különböző felszínekhez így egyszerű vízsugárral nem lehet tökéletesen eltávolítani, csak mechanikus roncsolással. Ez történhet professzionális higienizálás során vagy otthon a mindennapi szájhigiénés tevékenység során. Professzionális higienizálás során a fogorvos vagy dentálhigiénikus eltávolítja a fogkövet, majd abrazív anyagokkal és könyökdarabba fogható kefével, műanyag harangokkal megtisztítja a fogak összes felszínét. A polírozó kefék hasonlítanak az elektromos fogkefék fejéhez. A gumipolírozók előnye, hogy belsejükben több pasztát tudnak tárolni és azt folyamtason képesek leadni. Ugyanakkor nagyon hajlékonyak és az ínyt sem sértik.

!!  A mindennapi fogmosás során nagyon fontos a fogak közti felszínek tisztítása, mert itt alakul ki legelőször a plakk és ezek a részek azok, amelyek a legkevésbé hozzáférhetőek. Gyakorlatilag lehetetlen fogkefével tökéletesen kitisztítani ezen részeket, ezért a fogselyem vagy interdentális fogkefe használata elengedhetetlen.  !!

Bővebb információért és személyes konzultációért keressen minket elérhetőségeink egyikén !