Fogfehérítés

Az esztétikai fogászat körébe tartoznak a professzionális fogfehérítési módszerek is, melyekkel korrigálni lehet a fogak elszíneződéseit. A fogfehérítésnek a szakmai szabályok betartása mellett nincs káros mellékhatása. Az esetenként fellépő érzékenység csak átmeneti kellemetlenséget okoz.

Fogfehérítés előtt elengedhetetlen komplett szájhigiénés kezelés, a szuvas, sérült fogak kezelése. Az elért fehérség tartóssága erősen függ az egyén életmódjától.

A fogak színét kémiai úton változtatjuk meg. A fogat fehérítő anyag egy oxidálószer, amelyet különböző formában és koncentrációban alkalmazunk, attól függően mi az elszíneződés oka és milyen kezelési formát választunk.
Az alkalmazott szerből hidrogén-peroxid szabadul fel, mely oxidálja a fogakban levő pigmenteket. Így a fehérítés során az elszíneződést okozó nagy, sötét makromolekulákból kisebb, világos vagy színtelen molekulák keletkeznek, aminek köszönhetően megváltozik a fogak színe.

Erős színezőanyagot (csersavat) tartalmazó ételek, italok rendszeres fogyasztása (kávé, tea, vörösbor, kóla, ketchup). A csersav hatása fokozottabban érvényesül, ha a fogyasztása előtt valamilyen savas behatás érte a fogat (pl. citrom vagy narancslé).
  A fogakhoz színtelen, anyagok is kötődhetnek, melyek a szájban zajló kémiai reakciók révén válnak színező hatásúvá. A magas szénhidrát tartalmú ételek (pl burgonya) színez ezzel a mechanizmussal.
 A dohányzás, pipázás során a fogak felszínére rakódó kátrányszármazékok színezik el a fogakat.
A nem megfelelő szájhigiéné is a fogak elszíneződéséhez vezet a fogakra rakódó plakk és fogkő miatt. Ha ínygyulladás is kialakul, az íny vérzése miatt, a vér festékanyagainak megtapadása tovább fokozza az elszíneződést.
– Egyes szájöblítők hosszas alkalmazása is a fogak elszíneződését okozhatja.

A fog betegségei, elváltozásai 

Fejlődési rendellenességek

Gyógyszerek

Az életkor

A szervezet egyéb betegségei által okozott fogelváltozások

terhesség, szoptatás
fényre való érzékenység (pl. urticaria solaris) vagy fényérzékenységet okozó gyógyszer
allergia peroxidra, karbopolra, glicerinre
fogfejlődési rendellenesség
fejlődésben lévő fog, vagy ha valamilyen patológiás ok miatt túl nagy a pulpakamra
szuvas vagy nem megfelelő töméssel ellátott fog
megkopott fog, ha ez a kopás nagymértékű foganyag vesztéssel vagy érzékenységgel jár
repedések a fogakon

Tudta???

A fogfehérítés története egészen a régmúltra nyúlik vissza.
Meglepő módon már az ókori Egyiptomban is igyekeztek fehéríteni a fogukat igen változatos és meghökkentő módszerekkel.

??? 

Mivel fogaink alapvetően eltérőek, így színre is azok,  ami teljesen normális , azonban sokunk a szemünk fehérjéhez, és a tejfogakhoz viszonyítanunk, és a hófehér fogakat gondoljuk a legszebbnek és legtökéletesebbnek.

Bővebb információért és személyes konzultációért keressen minket elérhetőségeink egyikén !