Fogpótlások

A foghiányok pótlására alkalmazott leggyakoribb módszerek – a koronák, hidak, illetve a protézis (kivehető fogpótlások). Ezekkel pótoljuk a hiányzó részt, attól függően, hogy a páciensnek mennyi foghiánya van.
Ha egy vagy több fog hiányzik, azt fogászati implantátumokkal, hidakkal, kivehető fogpótlásokkal lehet pótolni.

Miért fontos a hiányzó fogak pótlása?

〉  A hiányzó fogak azonnali pótlása megakadályozza a későbbi harapási problémák kialakulását.
〉  A pótlások  megakadályozzák az  ételek lerakodását a hiányzó fogterületen.
〉  Segítségükkel megtartható a normál harapás, ami nem vezet további betegségek kialakulásához.
〉  Megakadályozzák a szomszédos fogak torlódását és billentését.
〉  Lelassítják az ínybetegség kialakulását (parodontális betegségek).

Leggyakoribb fogpótlási módszerek

A korona egy foghiányt pótol, akkor javasolt, amikor tömés készítésére nincs lehetséges, illetve esztétikai célból is alkalmazzuk. Készíthető: lecsiszolt fogcsonkra vagy implantátum felépítményre.

A híd több fog hiányának megszűntetésére alkalmas. A pótlás kapcsolódik a meglévő stabil fogakhoz, vagy akár implantátumokhoz. Az is lehetséges, hogy ezzel a módszerrel több foghiányt is pótoljunk egyszerre, mindössze egy híd segítségével.

Fogsort azon páciensek számára szoktuk ajánlani , akik teljes vagy részleges foghiányban szenvednek. Megfizethetőbb megoldást nyújt, a korábban felsorolt lehetőségekhez képest. A fogsor nem rögzül fogra, nem kapaszkodik implantátumba, csupán a nyálkahártya tartja a helyén. Ha kevés csonttal rendelkezik a páciens, akkor a csontfelszínek ellaposodnak, ilyenkor nincs elégendő stabilitás, műfogsor rögzítő krémmel javítható a helybenntartás. Ha rendelkezik a páciens fogakkal, fémlemezes megoldás is lehetséges.

Fogászati betéteket akkor ajánljuk, ha a fog koronája nagymértékben sérült, és tömés által nem valósítható meg a hiány pótlása. Alakja hasonlít a környező természetes fogakéhoz és tartósabb, mint egy tömés. Többféle anyagból készülhetnek: arany, porcelán vagy kompozit.

 Bővebb információért és személyes konzultációért keressen minket elérhetőségeink egyikén !