Implantátumok

Az implantáció, az állcsontba beültettet műgyökeret jelenti, ami pótolja az elvesztett fogakat  anélkül, hogy az ép fogakhoz hozzá kellene nyúlni (csiszolni). Az implantátumok egy szövetbarát anyagból, titánból készülnek, ami képes a csonttal összeépülni. Célunk, hogy az Implantátum viselése kényelmes legyen, funkcionálisan stabil legyen és megfelelő esztétikai hatást biztosítson.

Sok esetben ez a legelőnyösebb kezelési forma a hiányzó fogak pótlására, mert nemcsak eredeti fogként funkcionál, de megfelelő kezeléssel és gondoskodással, akár életünk végéig kifogástalan állapotú maradhat.

Fogászati implantáció javasolt a következő esetekben:

〉 Egy vagy több fog hiánya
〉 Túl hosszú sorközi foghiány
〉 Fogatlan állcsont
〉 Fogszuvasodás
〉 Túlzott kopás
〉 Sikertelen gyökérkezelés
〉 Ínybetegségek
〉 Igazolt műanyag elleni allergia
〉 Egyes betegségeknél (pl.: asztma, epilepszia), ahol a kivehető fogpótlás veszélyezteti a beteg légzési folyamatait

 

Az implantálás menete:

Az implantációt megelőzve különböző vizsgálatok elvégzése történik, a rizikó faktorok kizárása érdekében. Ekkor a kezelőorvos megvizsgálja, hogy elvégezhető-e az implantátum beültetése. Egyrészről egy teljeskörű fogorvosi vizsgálatból áll (megfelelő-e az állcsont, röntgenfelvételek készítése), ezután egy általános orvosi vizsgálat következik (labor- vér és vizelet). Ezen eredmények ismeretében a kezelőorvossal együtt megtörténik az implantációs fogpótlás megtervezése, az esetleges kérdések megvitatása.

Maga a műtét ambuláns módon, helyi érzéstelenítéssel történik, ennek okán a beavatkozás teljesen fájdalommentesen végezhető el. Egy implantátum behelyezése komplikációmentesen, kevesebb mint 10 percig tart. Amennyiben a csont pótlására is szükség van, a műtéti idő körülbelül fél óra. A műtéti seb lezárása varratokkal történik, melyet egy hét múlva távolít el a kezelőorvos.

A gyógyulási idő után, a pácienssel megbeszéltek alapján, a fogorvos és a fogtechnikus közösen eldöntik a páciens számára legmegfelelőbb fogpótlási lehetőséget.
A teljes gyógyulási idő körülbelül 3 hónap, ami alatt az implantátumok felszínén lévő mikropórusokba közvetlenül belenőnek a csontsejtek és az implantátumok stabil rögzülése is megtörténik.
A végleges korona felhelyezése a stabil rögzülés elnyerése után történik, az ideiglenes korona eltávolításával egyidőben. Ez a korona már ugyanúgy terhelhető, akár a saját fogak.

Mint mindennél, az implantálásnál is a legfontosabb, a megfelelő gondozás. Elengedhetetlen feltétele az implantátum hosszútávú viselésének, a száj tisztántartása és a rendszeres fogorvosi kontroll, évente legalább egyszer. A kezelőorvos a kontroll során ellenőrzi a a fogpótlás állapotát, és amennyiben szükséges, elvégzi a megfelelő korrekciókat is. Ezen felül, amennyiben bármilyen elváltozást vagy panaszt észlel, lehetőleg minél hamarabb keresse fel orvosát.

Tudta???

Az implantológia visszanyúlik a korai Egyiptom, inka és a maya kultúra idejére. Fogátültetés céljából a fogakat rabszolgákból nyerték, majd később állati eredetű fogakat használtak fel (kecske, kutya, majom) ilyen célokra. Továbbá kagylóból kifaragott fogformájú implantátumokat ültettek be.

 Bővebb információért és személyes konzultációért keressen minket elérhetőségeink egyikén !