Gyermekfogászat

A prevenció során már szó volt arról, hogy mennyire fontos gyermekeink életében is a rendszeres és megfelelő szájápolás, illetve ezen ismeretek megfelelő átadása.
Szeretettel várjuk Önt gyermekével fogászatunkon, hogy a kis pácienseinknek együtt, nyitottan tanítsuk meg a kulcsfontosságú szájhigiénés ismereteket , elkerülve a szorongás és félelem kialakulását a fogorvoshoz járástól.

Felelősség Egészség Tanulás Prevenció Bizalom Kérdések Válaszok

 

Mindannyiunk fogai kiskorban, eredendően egészségesek. Ezen állapot fenntartása és az, hogy  a későbbiekben mi lesz a sorsa ezeknek az ép fogaknak elsősorban a szülők felelőssége. Közös feladatunk azok egészségét megőrizni és ennek fontosságát gyermekeinknek minél hamarabb megtanítani!

A gyermekek fogágya kevésbé fogékony a dentális plakk kialakulására. Az egészséges gyermek tejfogai körül az íny rózsaszín, feszes és egészséges. 6-7 éves korban érdemes és fontos a dentális edukáció megkezdése.

Mi is az a dentális edukáció?
A dentális edukáció lényege a fogágybetegségek megelőzése, ami már gyermekkorban ajánlott, hiszen megalapozza a serdülőkor illetve a felnőttkori fogágy egészségét. A páciens vagy ebben az esetben kis páciensünk, a fogorvossal illetve szájhigiénikussal együtt konzultál. Egy konzultáció során átbeszéljük a megfelelő szájápolási technikákat, majd közösen meg is tanuljuk. Az első lépés a kis páciensünk motivációja. Először egy professzionális fogtisztítást végzünk, miután az íny épp és plakkretenciós tényezőktől mentes, utána kezdjük el az egyéni szájhigiéné hatékonyságának elsajátítását.

Első látogatás a fogorvoshoz:
Nagyon fontos a későbbi félelem és szorongás elkerülése érdekében, hogy a fogorvossal való első találkozás még akkor történjen meg, amikor a gyermeknek semmilyen panasza nincs. A cél az, hogy gyermekünk számára félelem nélküli legyen a fogorvoshoz járás, és ne érje semmilyen negatív élmény, ne lelki traumaként élje meg az első találkozást. Ekkor megismertetjük vele a rendelő felszerelését, majd beült a kezelőszékbe, ahol megvizsgáljuk a fogait, és elbeszélgetünk vele a helyes szájápolásról. A nehezen tisztítható területekkel kezdjük. Megmutatjuk a módszereket és eszközöket. Azokról a területekről beszélünk, amit fogkefével nem érünk el. Ebben az esetben fogselyem vagy interdentális fogkefe használatát mutatjuk be és sajátítjuk el. A gyermeknek ez a találkozás fájdalommentes, így életre szóló jó kapcsolat épülhet ki az orvos és a gyermek között.

Bővebb információért és személyes konzultációért keressen minket elérhetőségeink egyikén vagy foglaljon azonnal, online időpontot !